Champagne är världens mest kända mousserande vin! Det är bara mousserande vitt och rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne. Champagne kännetecknas ofta av små men många bubblor, en brödighet, en kritig mineralton, citrusfrukter som citron och grapefrukt, hög syra och lite fylligare än många andra mousserande viner.
Vinets unika karaktär kommer från det svala klimatet i regionen och att druvorna knappt mognar. Det skapar den höga syrahalten och gör vinet väldigt friskt. Den kritiga och speciella mineraltonen kommer från jordmånen, som innehåller höga halter av krita. Ytterligare en sak som bidrar till vinets karaktär är kombinationen av de olika druvsorterna. Vanligaste är de två blå pinot meunier och pinot noir samt den gröna chardonnay. Ytterligare druvsorter som är tillåtna, men väldigt ovanliga (arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris). Champagne framställs genom traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Minimilagringstiden på flaska med jästfällning är 15 månader. För årgångsbetecknad Champagne krävs minst 36 månader lagring. Just längden på lagringen med jästfällningen (döda jästceller) gör att många av vinerna får en igenkännande karaktär av rostat bröd.
De flesta champagne är inte årgångsbetecknad (NV = Non Vintage), de kallas för standardchampagne eller standard cuvée. Alla champagnehus har sin egen variant. Standard cuvée är en blandning av viner från flera årgångar och olika vingårdslägen – därmed kan vinet hålla samma karaktär från år till år. Champagne utan årgång måste lagras minst 15 månader tillsammans med jästfällningen i samband med den andra, kolsyregivande jäsningen, på flaska.
De år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras årgångsbetecknad champagne, även benämnd millésimé på franska. Vinerna måste lagras minst tre år med jästfällningen och håller därefter för ytterligare lagring.
Många champagnehus framställer även en prestige cuvée, gjord av viner från de bästa åren och odlingslägena. vintage